în

care sunt cele mai paguboase si cum le tratam

Atunci cand nu prevenim imbolnavirea plantelor, recolta nu poate fi pierduta. Fiecare zonă climatică are propriile boli de tomate. Este important ca gradinarul sa stie acest lucru.

Petele răsare

Una dintre cele mai frecvente boli ale tomatelor sunt aceste mici de culoare alb murdar, cu o margin intunecata care apar pe Frunze si tulpina. Cand frunzele si tulpina se infecteaza, se usuca, devin maro si apoi mor. Boala, de regula, incepe cu frunzele inferior, apoi trece la frunzele superior. Randamentul productiei expira brusc.

Preventia si combaterea patarii albe a frunzelor la tomate:

Cele mai bune tehnici de prevenire sunt strangerea si distrugerea resturilor vegetale. O alta tehnica de preventie este rotatia culturii dupa 2-3 ani.

Fungicide pentru combaterea patarii albe a frunzelor de tomate:

Zytron: Este un fungicid din extract de plante, are actiune sistemica si de contact, stimuleaza cresterea plantelor si si a productiei de fitoalexina, ceea ce ajuta sistemul de aparare la plante.

Merpan 50 WP: Acest fungicid face parte din grupul ftalmidelor, conține 50% captan, este acțiune preventivă, protectivă și de eradicare împotriva unui spectru larg de ciuperci.

Alcupral 50 PU: Are acțiune fungicid-bactericid de contact, gradul de eficiență este ridicat.

Patabacterina neagra

Aceasta boala infecteaza frunzele si petiolele rosiilor, asupreste tulpinile si rodurile. Pe petioli si tulpini apar pete negre, alungite. Cele de pe Frunze apar spre margina frunzei, de-a lungul.

Aceasta boala poate apare in faza de rasaduri.

Lupta impotriva petelor bacteriene are acelase mecanism ca si impotriva petelor albe.

Picior negru

Aceasta boala afecteaza de obicei rasdurile de plante. La rasaduri, partea inferioara a tulpinii lor incepe sa se innegreasca, iar in tesuturi apar subtieri filamentoase. Aceasta boala apare atunci cand poate exista un exces de umiditate nu numai in sol, ci si in aer.

Pentru a proteja rasadurile de piciorul negru trebuie sa:

-dezinfectati solul folosit

-udarea trebuie sa fie moderat, iar aerisirea frecventa

– evita umbrirea

-pansament obligatoriu pentru seminte

Putregaiul florilor

Putregaiul florilor este o boala cu caracter fiziologic, care se dezvolta sub influenta evaporarii intensive aumitatii din fruct de intreaga sa suprafata. De regula, acest lucru se intampla cand vremea este uscata si caldo,umitate relativ scazuta, in plus, exista o lipsa de umita a solului. In acest caz, in varful fructului apare o zona cu pete maronii dure si uscate, care afecteaza intregul tesut al rosiei.

Principal le masuri de combatere ale acestui putregai sunt irigarea adecvata si aerarea suficienta a solului.

Putregaiul fructelor

Putregaiul fructelor de tomate este cauzat de o varietate de agenti patogeni care incep sa apara in momentul coacerii. Fructele afectate se pot prabusi foarte repede. Putregaiul se poate dezvolta mult mai repede datorita cresteriiumitatii si temperaturii aerului.

Prevenirea si combaterea atacului putregaiului fructelor de tomate:

Trebuie sa tineti cont neaparat de fapt ca putregaiul fructelor de tomate poate aparea pe terenuri grele sau cu drenaj deficitar.

Fungicide pe care le puteți folosi împotriva putregaiului fructelor de tomate:

Merpan 50 WP – Acest fungicid is part of the ftalmidelor group, contains 50% captan, are actiune preventive, protectiva si de eradicare impotriva unui spectru larg de ciuperci.

Teldor – un fungicid cu acțiune de contact și local sistematică pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale și a moniliozelor la pomii fructiferi.

Bolile tomatelor – Mana

Mana este o boala care ataca majoritatea fructelor si legumelor (ardei, vinete, cartofi, castraveti, rosii). Provoaca pagube mari si este cea never intalnita boala la tomate.

Cauze: ploi, umiditate atmosferica redusa, aerisire deficitara.

Cum se manifestă?

Boala apare pentru organele vegetale: frunze, tulpini, flori, chiar si frunct.

Primul semn al aparitiei manei il vedem pe frunze, unde apar pete care la inceput au culoarea verde – galbuie, iar mai apoi, se brunifica si se usuca. Dacă umiditatea din aer este ridicată, pe partea inferioară a frunzelor a pouf albicios apare.

Daca apare pe tulpina, oidentim dupa petele brune. De asenea, tulpina se frange usor si uneori putrezeste.

Aparitia manei pe fructe oidentim la nivelul de inserare al pedunculului (codita) sub forma unor pete circulare care se extind si se brunifica cuprinzand intregul fruct.

Cum tratam planta afectata de mana?

Daca depistati mana, rupeti toate fructele si frunzele afectate iar apoi distrugeti-le. Este important sa nu intre in contact cu alte plante sanatoase, inclusiv foarfeca cu care ati taiat planta bolnava trebuie dezinfectata.

Nu cultivati ​​​​rosii langa cartofi sau pe un sol pe care au fost cultivati ​​​​in anul anterior, deoarece fac parte din aceeasi familie.

Se realizează tratamentul cu unul dintre urmatoarele produse: Ridomil – este un tratament de tip sistemac si il putem folosi doar pana ce fructele incep sa se coaca, deoarece necesita o perioada de repaus de minim 10-14 zile; Bravo 500 SC 0.15% – this is a preventive treatment, Iar timpul de așteptare de 3 zile; Alcupral 50 PU.

Autor


Tu ce crezi?

2.6k Puncte
Upvote Downvote

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Horoscop zilnic, 17 June 2023. Vine o perioada grea pentru Varsator

Flori va face pretentios pe care poti darui cu drag